För många svenskar är lån ett självklart sätt att finansiera både små och stora inköp. Det som verkar förändrats under de senaste decennierna är att folk i allmänhet verkar mer benägna att även låna till mindre inköp. Ofta finansieras småinköp med så kallade avbetalningslån vilket kan upplevas som en bra lösning om man har lite ont om pengar eller vill skjuta upp eller sprida sin betalning över fler månader.
Jag tycker det är viktigt att ha en bra attityd till lån och i vilka situationer lån är en bra lösning. Många smålån som tecknas för att finansiera så kallad vanlig konsumtion tycker jag är både dum och onödig. Om man vill ha en diskmaskin eller tvättmaskin kan det finnas en poäng i att spara undan till det om man inte har råd att lösa den kontant på stubben. Ofta innebär avbetalningsköp att man i slutändan betalar mer för den vara man köper. Det är med andra ord billigare att spara ihop pengar för att köpa t.ex. en diskmaskin istället för att ta den på avbetalning. Detta gäller även om du har en diskmaskin som har gått sönder. Oftast klarar man sig i några månader genom att handdiska – det är alltså inte livsnödvändigt att snabbt ersätta den trasiga diskmaskinen. Det kan vara svårare om det gäller en tvättmaskin, eftersom det tar väldigt mycket tid att handtvätta familjens smutsiga kläder. Bor du i lägenhet och har tvättmaskin i lägenheten samtidigt som det finns tvättstugor för de boende kan det dock vara bättre att vänta med att ersätta den trasiga maskinen.
Med detta vill jag säga att du noga bör överväga om ett lån verkligen är den bästa lösningen i varje situation. Om du kan spara 500-1000 kr på att genomföra affären kontant efter några månader så kanske det är värt väntan? Det kan dock bara du ta ställning till, men det är viktigt att du har tagit reda på alla fakta.